Reflektioner kring socialt nätverkande

Nu börjar vi närma oss slutet på modul ett i kursen Lärande och Delaktighet i Digitala Medier och jag måste säga att jag är positivt överraskad. Jag var lite skeptisk till en början när vi fick order om att twittra och blogga (även om jag nu inte har varit så aktiv i de forumen än), men några föreläsningar, seminarier och en genomplöjd kurslitteratur senare så måste jag säga att det här är väldigt intressant.

I denna första etapp så har vi studerat den nätverkade individen och jag har kommit underfund med att här finns det mer att lära.
Som en del i vår kursgenomgång så har vi fått i uppgift att reflektera över en egen samt en av våra kurskamrater tweets som vi gjort under veckorna som gått.

Den av mina tweet som jag har valt att reflektera över är kopplat till ett klipp där Troed Troedsson pratar om sociala medier. Med tanke på att vi i år hade ett så kallat super valår så tog jag upp ett ämne som jag känner väldigt starkt för.

(jcbslfvrln. 2014. Twitter: https://twitter.com/jcbslfvrln/status/511449210294915072 Tillgänglig: 2014-09-15)

Var ska man börja?
Att det är helt befängt att ett främlingsfientligt parti har valts in i Sveriges riksdag?
Eller att vänner som stod en nära valt att rösta på dem?
Oavsett vart man ställer sig till dessa frågor så kan man inte undgå att dessa vänner faktiskt befinner sig i ens sociala nätverk.
Men hur ska man då ställa sig till deras idéer?
Ska man helt enkelt kasta dem i sjön?
Eller kan de vara en tillgång?
Till en början så ville jag bara låsa dörren och slänga bort nyckeln. Plocka bort alla dessa individer från mina sociala medier och aldrig mer prata med dem.
Men är verkligen detta rätt väg att gå?
Vad skulle hända om jag behöver hjälp och hen som kan hjälpa mig är just en av dessa som jag så snabbt kastade bort?

Troed Troedsson nämnde något som fick mig att tänka efter:
”Att prata med sina grannar är för mig helt meningslöst”, vad han menar är att ens grannar är så otroligt lika en själv och varför ska man då prata med någon som säger det man själv hade kunnat sagt?

Så om man nu kastar ut dessa vänner som tänker i helt motsatt riktning till en själv så kommer man ju i slutändan stå där med enbart ”grannar” som vänner.

Hur kommer det då gå när man står där med tummen mitt i handen och de enda vännerna man har att tillgå har tummen lika mycket i handen som en själv?

Makarna Johnson-Lenz (Rainie, Wellman, 2012, s. 3) är ett bra exempel där ett nätverk bestående av annat än ”grannar” är till en stor fördel. Då de båda råkar ut för olycka och hamnar på sjukhus så använder de sig av sitt sociala nätverk för att be vänner om hjälp som i sin tur ber sina vänner om hjälp och på så vis expanderas deras räckvidd inom de sociala medierna avsevärt.

Genom att läsa om makarna Johnson-Lenz samt ta det Troed pratar om i bejakande kan jag bara dra slutsatsen att det är värt att behålla sina vänner, oavsett hur de tycker och tänker. För vem vet, en dag står man där och behöver hjälp och då kanske den finns nära till hands.

Nästa tweet jag valt att reflektera över är skrivet av Caroline Johansson.

(CarroJohan. 2014. Twitter: https://twitter.com/CarroJohan/status/513638373249282048 Tillgänglig: 2014-09-21)

FOMO, ” fear of missing out”(Rainie, Wellman, 2012, s. 104), är ett spännande uttryck som dykt upp nu på senare år i takt med att vi blivit mer och mer uppkopplade mot nätet. Denna känsla av att vi kanske missar något viktigt om vi lägger ner telefonen i fickan.
Varför har denna känsla blivit så påtaglig?

Varför är det så viktigt för oss att alltid ha full kontroll på läget?
När man var liten kunde man vara ute och leka hela dagarna utan att bry sig om något annat. Det var de vännerna som man umgicks med just då som betydde något, vad de andra gjorde spelade inte så stor roll. Medan idag har vi ett ständigt behov av att ständigt veta vad alla gör.
Ta som exempel experimentet Sharanpreet Kelley (Rainie, Wellman, 2012, s. 145) gjorde som gick ut på att avstå från Facebook och Twitter helt och hållet i två veckor. Resultatet blev att efter åtta dagar var hon tvungen att avbryta experimentet då hon inte kunde motstå frestelsen från de sociala medierna, hon kände att hon gick miste om alldeles för mycket.

“I had to distract myself with other activities, but my attention kept on going back to what was going on online. I felt like I was being isolated from my community. This was highly frustrating, because it was as if I had been exiled from my community.” (Rainie, Wellman, 2012, s. 144)

Det finns nog inte många idag som kan påstå att de inte hade känt likadant som Sharanpreet.
Jag tror känslan av att ständigt gå miste om information som alla andra kan ta del av är en bidragande faktor till varför så många idag skulle få panik om de inte hade tillgång till sina sociala medier.
Men låt säga att Facebook stängde ner i en vecka, hur hade folk reagerat då?
Då hade ju folk vart tvungna att söka kontakt på andra sätt.
Hade paniken blivit lika stor då, med vetskapen att alla andra sitter i samma båt?

Jag själv skulle haft svårt att avstå helt ifrån sociala medier.
Bara rädslan av att glömma telefonen hemma när jag bara sticker ner snabbt till affären ger mig lite smått panik. Även om jag inte är så aktiv just i den situationen så är ”the fear of missing out” såpass stark att jag nästan trippelkollar att telefonen är med innan jag går.

Det är denna fasa som jag tror de flesta av oss idag kan behöva jobba med.
För vem mår egentligen bra av att ständigt ha en rädsla inom sig?

Rainie, H. and Wellman, B. (2012). Networked. 1st ed. Cambridge, Mass.: MIT Press.

Joakim Jardenberg (2011). Troed Troedsson om sociala medier. [Video online] http://jardenberg.se/troed-troedson-om-sociala-medier/  [2011-03-05]

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s